Niedziela 17 czerwca 2018r. upłynęła pod znakiem produktów tradycyjnych, których święto obchodzono przy Katedrze Oliwskiej w Gdańsku. Po raz pierwszy uczestniczyli w nim pracownicy Pomorskiego Zespołu Parków Krajobrazowych w Słupsku, w tym Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego w Kościerzynie.
Na imprezie zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, liczni lokalni wytworcy prezentowali swoje produkty. Można było skosztować m.in. potraw, wypieków czy napojów przygotowanych według dawnych tradycyjnych przepisów, opartych na naturalnych składnikach czerpanych z bogactwa przyrody.
My również sięgnęliśmy do tradycji -do okresu, w którym natura była zintegrowana z życiem ludzi i zwierząt, a z jej bogactwa korzystano na co dzień. Zioła – zdrowie z natury, to był nasz temat. Przygotowana ekspozycja, z żywych roślin w donicach oraz suszonych najpospolitszych ziół, wzbudzała zainteresowanie. Na stoisku WPK można było się dowiedzieć, jakie właściwości posiada np.rumianek pospolity, dziurawiec zwyczajny, koniczyna łąkowa, mniszek pospolity czy wiele innych roślin oraz jak je pozyskiwać, suszyć i przygotowywać do spożycia, by służyły zdrowiu.