• Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy
  • Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy
  • Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy
  • Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy
  • Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy
  • Wdzydzki Park Krajobrazowy
    Wdzydzki Park Krajobrazowy

Glonek

Leżąca na południe od Ostrowa Wielkiego, wyspa Glonek jest planowanym rezerwatem przyrody.
Na tej liczącej 9,81 ha powierzchni, 0,4 km szerokości i 1 km długości wyspie znajduje się wyjątkowo bogate stanowiska bardzo wielu rzadkich gatunków roślin, unikalnych na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego, ale także na obszarze całego mezoregionu. Na wyspie występuje różniący się od okolicznych borów drzewostan - roślinne zespoły grądowe i łęgowe. Charakterystyczny dla roślinności wyspy jest barwny aspekt wiosenny, czyli zakwit wielu roślin zielnych pod nagimi jeszcze koronami drzew: przylaszczki pospolitej, pierwiosnka lekarskiego, żywca cebulkowego. Kwitnie tu również przepiękna lilia złotogłów (Lilium martagon). Roślina pod ścisłą ochroną bardzo rzadka na nizinach, częściej występuje w Karpatach i Sudetach. Na wyspie rosną też między innymi kłosownica leśna, kokorycz pusta i wątła, głóg wielkoowocowy, jabłoń dzika, miodunka ćma, porzeczka alpejska i driakiew gołębia.
 

Wyspa jest miejscem gniazdowania chronionych gatunków ptaków, między innymi gągoła i tracza nurogęsi.
 

Gągoł (Bucephala clangula) - ciemnoruda głowa samicy, wyraźnie różni się od ciemnozielonej prawie czarnej głowy samca z charakterystycznymi białymi policzkami. Zamieszkuje okolice jezior ze starymi, dziuplastymi drzewami w sąsiedztwie. Tokujący samiec gągoła odbywa przed swoją wybranką istny taniec na wodzie. Gągoły gniazdują w dużych, wysoko umieszczonych dziuplach. Po wykluciu młode, wabione przez samicę, wyskakują z gniazda spadając na powierzchnię wody lub bezpośrednio na ziemię. W poszukiwaniu pożywienia, na które składają się mięczaki, skorupiaki, larwy owadów i różne części roślin, nurkuje na głębokość do 5 m.
 

Tracz nurogęś (Mergus merganser) – niewiele większy od kaczki krzyżówki. Samiec ubarwiony biało-czarno-szaro, samica szara z brązową głową. Towarzyski, gromadzi się w stada. W Polsce znany z zaledwie z nieco ponad stu stanowisk. Gniazduje głównie w przestronnych dziuplach drzew i obszernych budkach lęgowych. Ptak ten przede wszystkim żywi się rybami, nurkując na głębokość 4 m.